zkopírováno z http://www.tacos.cz Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme vařit dopoloměkka. Podmáslí smícháme s naběračkou smetany (stačí však jen obyčejné mléko) a moukou, dobře rozkvedláme a nalijeme do vody s bramborami. Polévku necháme povařit a podle potřeby osolíme a ochutíme trochou octa. Výborné jsou do ní čerstvé houby. Kdo chce, může polévku vylepšit vejcem (nebo žloutkem), které rozkvedláme zvlášť v troše polévky a již pak nevaříme.
www.tacos.cz Podobně vaří na jihlavsku i 'zelovku'. Zvlášť vaříme kysané zelí se solí a kmínem, uvařené přidáme k vařeným bramborům. Zahustíme smetanou s trochou mouky. Do této polévky můžeme přidat i uzeninu.