Grumbeeresupp
Bramborová polévka po alsasku
recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce: 715 dkg brambor, 1/2 pórek, 1/2 cibule, 1/2 svazku zelené petrželky, 1/2 svazku kerblíku, 1/2 šálek smetany, 15 dkg másla, trochu oleje, 1.15 l vývaru nebo vody, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, krutony smažené na másle
zkopírováno z http://www.tacos.cz Na trošce oleje osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený pórek, sůl a pepř. Oloupáme brambory a nakrájíme je na tenké plátky, které přihodíme k cibuli a pórku, a necháme 10 minut povařit s trochou vývaru. Pak přidáme zbývající tekutinu, nasekanou petrželku a kerblík a vaříme dalších asi 30 minut při střední teplotě. Potom polévku propasírujeme (případně rozmixujeme) a spojíme se šlehačkou nebo čerstvým mlékem, okořeníme a přidáme oříšek a nastrouhaný muškátový oříšek. Podáváme teplé s krutony smaženými na másle. Může se také servírovat v polévkové míse se štrasburskými párečky nakrájenými na kolečka.