Francouzská cibulová
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 4 velké na kolečka nakrájené cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vody, 2 kostky vývaru, 1/2 bobkový list, 4 plátky veky, 115 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 1.15 dl bílého vína, pažitka, tymián, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cibuli. Na mírném plameni ji osmahneme do zlatova a do měkka. Přidáme vodu a hladkou mouku. Dobře promícháme a přidáme kostky vývaru. Přidáme sůl, pepř, bobkový list, tymián a pažitku a opět promícháme. Směs přivedeme k varu a přikryjeme pokličkou. Dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Potom přidáme víno, promícháme a celou směs přeneseme do zapékací misky. Navrch položíme plátky veky a posypeme sýrem. V troubě zapékáme při 250 °C tak dlouho, až se sýr rozteče a má zlatou barvu.