zkopírováno z http://www.tacos.cz Na pokrájené slanině nebo na jiném omastku zpěníme mnoho hrubě nakrájené cibule, ale jen okamžik. Ihned přidáme na kostky krájené maso, rychle je opečeme po všech stranách, pak teprve osolíme a zakryjeme, aby pustilo šťávu. Můžeme přidat kmín nebo ke konci sladkou papriku. Zakryjeme, a občas málo podlévajíce, dusíme. Na konec maso zaprášíme trochou mouky, podlijeme a omáčku povaříme. Je-li strávníků mnoho, tu raději šťávu zahustíme zátřepkou. Podle potřeby ještě přibarvíme sladkou paprikou. Podáváme s chlebem nebo s brambory, obměnu č. 4 i s knedlíkem, a pamatujeme vždy na přídavek salátu, popř. kyselé okurky.
www.tacos.cz Obměny: Přidáme:
www.tacos.cz 1. Česnek a majoránku.
www.tacos.cz 2. Nové koření, bobkový list, trochu tymiánu i octa, zahustíme strouhaným chlebem, vznikne guláš sladovnický.
www.tacos.cz 3. Houby.
www.tacos.cz 4. Kyselou okurku, zahustíme zátřepkou z kyselé smetany a vznikne guláš znojemský.
www.tacos.cz 5. Rajčata nebo protlak (až ke konci!).