Bramborové timballo se sýrem a sladkokyselou cibulí [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Bábovka se zeleninou a bylinkami

Bramborák s droždím

Bramborová baba s uzeným masem

Bramborová musaka

Bramborová paštika se špenátem

Bramborová zapejkačka se žampióny

Bramborové čtverečky s jablky

Bramborové klínky s parmazánem

Bramborové klínky s parmazánem

Bramborové preclíky

Bramborové pusinky

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bramborové timballo se sýrem a sladkokyselou cibulí

Timballo di patate, provola e cipolle agrodolci

recept ze stránek www.tacos.cz
8 porcí:  1/2 kg brambor, 615 dkg cibule, 1/2 l vody, 4 dl mléka, 16 dkg uzeného sýra scamorza, 115 dkg rapini, 1.15 dl smetany, 2  vejce, 2 dkg másla, strouhanka, 1/2 lžíce cukru krupice, 1/2 lžíce octa, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupanou cibuli rozpůlte a nakrájejte na plátky. Vložte je do hrnce na máslo se špetkou soli. Smažte je za stálého míchání 10-12 minut, poté přidejte cukr. Pokračujte v restování, dokud trochu nezkaramelizují, asi 10 minut. Přidejte ocet a povařte další 2 minuty.

www.tacos.cz Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi tenké plátky (1 mm silné), nejlépe pomocí mandolíny, která vám umožní dosáhnout rovnoměrné tloušťky. V hrnci přiveďte k varu vodu a mléko. Přidejte sůl a nakrájené brambory vařte v dávkách 3-4 minuty a pak nechte okapat. Rozdělte je na třetiny, budete potřebovat tři vrstvy.

www.tacos.cz Rapini spařte ve vroucí osolené vodě a zchlaďte je ve studené vodě. Zapékací kónickou mísu vymažte máslem a vysypte velkým množstvím strouhanky.

www.tacos.cz Vejce rozšlehejte a smíchejte se smetanou. Formu začněte plnit pevným bramborovým základem (alespoň tři vrstvy bramborových plátků). Pokračujte vrstvou tenkých plátků sýra scamorza, poté jednou vrstvou sladkokyselé cibule a zeleniny. Povrch zalijte polovinou rozšlehaného vejce se smetanou a počkejte 5 minut, aby tekutina stekla až na dno. Pokračujte dalšími vrstvami plátků brambor, sýra scamorza, cibule a rapini, vše zakončete silnou vrstvou brambor. Zalijte zbylým rozšlehaným vejcem a počkejte 5 minut.

www.tacos.cz Timballo pečte při 180 °C asi 70 minut. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, poté formu vyklopte a nakrájené podávejte.

vloženo 24.09.2025    zobrazeno 90x    verze pro tisk

Bramborové topinky

Bramborové topinky

Bramborový gratin s jablky a camembertem
(Gratin de camembert aux deux pommes)

Bramborový gratin s lososem, špenátem a koprem

Bramborový gratin se sýrem a hruškou
(Gratin con tallegio e pere)

Bramborový kebab

Bramborový kuba

Bramborový kuba