cpt. Cook
 

Bábovka se zeleninou a bylinkami

Bramborák s droždím

Bramborová baba s uzeným masem

Bramborová musaka

Bramborová paštika se špenátem

Bramborová zapejkačka se žampióny

Bramborové čtverečky s jablky

Bramborové klínky s parmazánem

Bramborové klínky s parmazánem

Bramborové preclíky

Bramborové pusinky

Bramborové topinky

Bramborové topinky

Bramborový gratin s jablky a camembertem
(Gratin de camembert aux deux pommes)

Bramborový gratin s lososem, špenátem a koprem

Itálie   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Bramborový gratin se sýrem a hruškou

Gratin con tallegio e pere

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg žlutých brambor, 1/2  hruška, 20 dkg italského sýra Taleggio, 4 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 4 dl mléka, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 3 dkg másla
zkopírováno z http://www.tacos.cz Brambory omyjte, vložte do hrnce se studenou vodou a vařte je ve slupce 30 minut od varu, po uvaření by měly být ještě trochu al dente. Osušte je, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kousky.

www.tacos.cz V malém hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji opražte. A pořád za stálého šlehání metličkou přidejte najednou studené mléko, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte a povařte bešamelovou omáčku asi 10 minut, dokud nezhoustne. Odstavte z ohně a přidejte špetku soli, pepře a špetku muškátového oříšku.

www.tacos.cz Hrušku dobře omyjte a bez loupání ji nakrájejte na plátky, jádřinec odstraňte. Ze sýra odstraňte kůrku a nakrájejte ho na kostičky. Brambory dejte do velké mísy, osolte a opepřete, přidejte hrušky, taleggio, bešamel a opatrně promíchejte. Vymažte nádobu na zapékání, přeneste do ní připravenou směs, na povrch rozprostřete zbylé vločky másla a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 15 minut. Poté zvyšte teplotu v troubě na 220° a pokračujte v pečení asi 5 minut, dokud povrch lehce nezhnědne. Gratinovaný pokrm podávejte horký ve stejné nádobě.

www.tacos.cz Místo Taleggia můžete použít Gorgonzolu, ať už sladkou, nebo pikantní: její výrazná chuť se velmi dobře snoubí se sladkou a aromatickou chutí hrušky, což je kombinace, která se často používá i pro rizota. Pokud nemáte rádi modré sýry, postačí vám scamorza, ementál nebo čerstvé, sladké a mírně kyselé Asiago.

vloženo 16.04.2022    zobrazeno 562x    verze pro tisk

Bramborový kebab

Bramborový kuba

Bramborový kuba

Bramborový pekáč
(Le farçon)