cpt. Cook
 

Krůtí rolády se zeleninovou nádivkou

Krůtí soté s hráškem

Krůtí závitky s mortadellou
(Rotoloni filanti di tacchino e mortadella)

Krůtí závitky se slaninou a zelím
(Involtini di tacchino con lardo e verza)

Nudličky z krůtího masa

Orientální krůtí terčíky

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Pečená krůta s houskovou nádivkou

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  1/2  krůta, 115 dkg másla, 10 dkg slaniny, 1/2  cibule (podle obliby, většinou ji vynecháme),

Housková nádivka: 12 dkg másla, 15  vajec, 315 dkg rohlíků (bez kůrky od předchozího dne), 1/8 l mléka, 1/2 lžičky moučkového cukru, 2  mandle (hořké mandle nebo meruňková jádra),  špetka muškátového květu

zkopírováno z http://www.tacos.cz Omytou středně velkou vykuchanou krůtu osolíme vně i uvnitř, zlomíme prsní kost, aby byla nižší. Vole a kůži na prsíčkách prsty uvolníme, aby bylo více místa pro nádivku. Naplníme je volně, aby mohla nádivka při pečení nabývat. Podle obliby protkneme prsa proužky slaniny nebo pečeme krůtu jen na másle. Mezi pečením poléváme šťávou, aby se maso nevysušilo. Šťávu připečenou na okrajích pekáče seškrabujeme, aby nezhořkla. Pečení trvá přibližně 3 hodiny. Upečenou krůtu vyjmeme, uložíme na teple a šťávu zahustíme podle obliby: kouskem másla smíchaného s moukou a necháme krátce povařit.

www.tacos.cz Nádivka: žemle rozdělíme na 3 díly, 2 z nich nakrájíme na silnější plátky a navlhčíme mlékem. Zbytek žemlí rozstrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané prolisované žemle, sůl, koření, mandle a z bílků tuhý sníh, který jen lehce smícháme s ustrouhanou žemlí (tuto nádivku nelze připravit ze suché strouhanky).

www.tacos.cz Porcováni krůty: vytáhneme stehy ze šitého volete. Celé vole s nádivkou vykrojíme a nakrájíme na plátky. Uložíme v horkém kastrole. Křídla odstřihneme tak, aby u nich zůstal kousek masa. Odkrojíme v kloubu stehna, pak krůtu přestřihneme v místech pod křídly a tak získáme prsa a záda. Maso na prsou, sejmuté s kosti, krájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 4 kousky. Na mísu upravíme porce s kostmi, pak porce z prsíček a obložíme plátky nádivky. Na porci dáváme jeden kousek bílého a jeden kousek tmavého masa a nádivku, která je též přílohou. Další přílohy: ovocný salát, míchaný kompot

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 5585x    verze pro tisk

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou

Pečená krůta s mandlovou nádivkou

Pečená krůta s masitou nádivkou

Pečená krůta s nádivkou

Plněná krůta

Plněné krůtí závitky

Smažená krůtí prsa po mikulovsku