Pečená krůta s houskovou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  krůta, 15 dkg másla, 10 dkg slaniny, 1  cibule (podle obliby, většinou ji vynecháme),

Housková nádivka: 12 dkg másla, 5  vajec, 35 dkg rohlíků (bez kůrky od předchozího dne), 1/8 l mléka, 1/2 lžičky moučkového cukru, 2  mandle (hořké mandle nebo meruňková jádra),  špetka muškátového květu

Omytou středně velkou vykuchanou krůtu osolíme vně i uvnitř, zlomíme prsní kost, aby byla nižší. Vole a kůži na prsíčkách prsty uvolníme, aby bylo více místa pro nádivku. Naplníme je volně, aby mohla nádivka při pečení nabývat. Podle obliby protkneme prsa proužky slaniny nebo pečeme krůtu jen na másle. Mezi pečením poléváme šťávou, aby se maso nevysušilo. Šťávu připečenou na okrajích pekáče seškrabujeme, aby nezhořkla. Pečení trvá přibližně 3 hodiny. Upečenou krůtu vyjmeme, uložíme na teple a šťávu zahustíme podle obliby: kouskem másla smíchaného s moukou a necháme krátce povařit.
Nádivka: žemle rozdělíme na 3 díly, 2 z nich nakrájíme na silnější plátky a navlhčíme mlékem. Zbytek žemlí rozstrouháme. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané prolisované žemle, sůl, koření, mandle a z bílků tuhý sníh, který jen lehce smícháme s ustrouhanou žemlí (tuto nádivku nelze připravit ze suché strouhanky).
Porcováni krůty: vytáhneme stehy ze šitého volete. Celé vole s nádivkou vykrojíme a nakrájíme na plátky. Uložíme v horkém kastrole. Křídla odstřihneme tak, aby u nich zůstal kousek masa. Odkrojíme v kloubu stehna, pak krůtu přestřihneme v místech pod křídly a tak získáme prsa a záda. Maso na prsou, sejmuté s kosti, krájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 4 kousky. Na mísu upravíme porce s kostmi, pak porce z prsíček a obložíme plátky nádivky. Na porci dáváme jeden kousek bílého a jeden kousek tmavého masa a nádivku, která je též přílohou. Další přílohy: ovocný salát, míchaný kompot

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka