www.tacos.cz Tento dnes již téměř neznámý recept sestavil Ippolito Cavalcanti, vévoda z Buonvicina, který jej zveřejnil ve svém díle Cucina Teorico-Pratica (1837), zřejmě na žádost některých duchovních, kteří chtěli, aby se v klášterech čtyřicet dní před Velikonocemi připravovala pro mnichy, kteří museli dodržovat půst, alternativa k masu, která by byla stejně chutná. Cavalcanti kompenzoval „chudost“ svého bezmasého a bezvaječného pokrmu tím, že mu dodal trochu hmoty a chuti pomocí sultánek a piniových oříšků, což je kombinace velmi běžná v neapolské kuchyni.
www.tacos.cz Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě. Kapary namočte, abyste je zbavili přebytečné soli. Na pánvi (průměr 22-24 cm) rozehřejte olej se stroužkem rozdrceného česneku ve slupce, který pak vyjměte. Přidejte sardelové filety, pak vypeckované olivy, okapané kapary a snítku nasekané petrželky a nechte vše působit, dokud se sardelky nerozpustí. Těstoviny slijte, část vody z vaření si ponechte. Přesuňte je do mísy s omáčkou spolu se 2-3 lžícemi vody z vaření, strouhankou, piniovými oříšky a sultánkami.
www.tacos.cz Rozehřejte vymaštěnou pánev a vložte do ní těstoviny. Smažte 2 minuty na středním plameni a poté ještě asi 10 minut na mírnějším plameni, dokud nebude křupavá (pánev naklánějte nad plamenem a omeletu otáčejte, aby zhnědly i její okraje). Omeletu otočte a 10 minut ji opékejte z druhé strany.