rybí vývar: 1/2 hlava z kapra, 2 mrkve, 1/2 celeru, 2 petržele, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 snítky zelené petrželky kudrnky, 15 kuliček celého pepře, 15 kuliček nového koření, 15 bobkových listů, sůl,
polévka: 15 dkg másla, 3 lžíce hladké mouky, 1.15 l rybího vývaru, muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, 1/2 stroužek česneku, 2.15 dl smetany, jikra a mlíčí,
zelenina do polévky: mrkev, celer, petržel, máslo
www.tacos.cz Hlavu z kapra, popřípadě odřezky z ryby vložíme do studené vody s očištěnou, nahrubo nakrájenou zeleninou a kořením, mírně osolíme, přivedeme k varu, zmírníme a na mírném ohni vaříme 1-2 hodiny. Během doby vaření si připravíme žemlové noky a další vložky do polévky. Mlíčí a jikry nakrájíme na větší kousky, uvaříme v osolené vodě nebo stejným způsobem jako noky - na sítku v rybím vývaru. Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky a krátce orestujeme na másle, aby zůstala křupavá.
www.tacos.cz Když je vývar hotový, scedíme jej přes husté síto a necháme trochu zchládnout. V hrnci rozpustíme máslo, zasypeme moukou, zasmahneme a za stálého míchání zalijeme vývarem, přivedeme k bodu varu, ochutíme muškátovým oříškem, solí, mletým pepřem a jedním stroužkem utřeného česneku, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Servírujeme na talíře noky po třech, na ně trochu restované zeleniny, kousek mlíčí nebo jiker a zalít bílou polévkou.