Tajine s masem a švestkami
Tajine de viande aux pruneaux
recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí: 1.15 kg skopového plecka, 150 dkg sušených švestek (omytých a vodou nasáklých), 10 dkg mandlí, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 celé skořice, 1/2 lžíce mleté skořice, 1/2 lžička mletého zázvoru, 1/2 špetka šafránu, 1/2 sklenky sezamových semínek, 15 lžic moučkového cukru, 3/4 sklenky oleje, 1/2 lžička soli
zkopírováno z http://www.tacos.cz Do papinova hrnce dejte na kostky nakrájené maso, sůl, olej, koření, polovinu cibule a nadrobno nasekaný česnek. Pečlivě promíchejte, chvíli nechte marinovat, pak zalijte vodou, vařte pod pokličkou 20 minut na mírném ohni. Vyjměte dvě sběračky omáčky do kastrolu a vařte je se švestkami. Až budou hotové, přidejte 2/3 cukru a skořici a mírně vařte. K masu přidejte druhou, na plátky nakrájenou cibuli, pocukrujte zbytkem cukru a za častého míchání vařte dalších zhruba 15 minut. Mezitím oloupejte, opečte mandle, na suché pánvi lehce opečte sezamová zrnka. Maso a švestky narovnejte na talíř, polijte omáčkou a ozdobte dozlatova osmaženými mandlemi a sezamem.