zkopírováno z http://www.tacos.cz Očištěné nové brambory (zbavené vrchní slupky) dobře opereme a dáme vařit do horké osolené vody. Podle chuti okořeníme kmínem. Z uvařených brambor slijeme vodu do polévkového hrnce a přivedeme ji znovu do varu. Nalijeme do ní mléko nebo smetanu, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, a hned odstavíme, aby se žloutek nesrazil. Polévku okořeníme pažitkou, petrželkou či mladou natí z cibule nebo jarními bylinkami. Chléb nakrájíme na tenké kousky, žemli na kostičky, popřípadě osmažíme na troše tuku, rozdělíme na talíře a horkou polévku na ně naléváme. Chceme-li mít polévku 'svátečnější', pak jistě použijeme smetanu a do polévky dáme pro každého 'ztracené vejce'.
www.tacos.cz Uvařené nové brambory pak podáváme jako druhý chod, omaštěné a posypané zelenou natí a strouhaným tvarohem.