Meruňkové a pomerančové chutney
recept ze stránek www.tacos.cz 1 dávka: 1/2 lžička nového koření, 1/2 lžička hořčičného semínka, 1/2 lžička mletého koriandru, 1/2 celá skořice, 415 dkg meruněk, 415 dkg jablek, 7.15 dl cideru nebo bílého vinného octa, 22.15 dkg rozinek sultánek, 2 stroužky česneku, 3 pomeranče, 1/2 lžička soli, čerstvý zázvor (asi 2 cm), 415 dkg krystalového cukru
zkopírováno z http://www.tacos.cz Roztlučené koření zavažte do uzlíku z mušelínu. Čtvrtky meruněk, oloupaná jablka nakrájená na větší kousky, vinný ocet a sáček s kořením dejte do nerezového hrnce, přiveďte k varu a lehce povařte 10 minut. Z pomerančů nastrouhejte kůru, pak je zbavte bílých částí a nahrubo nasekejte. Přidejte do hrnce ostatní suroviny včetně pomerančů a kůry a zase pomalu míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po přivedení k varu nechte dále bublat hodinu a půl, občas zamíchejte, dokud chutney není husté, ale stále tekuté. Vyjměte koření a sterilujte obvyklým způsobem v zavařovacích sklenicích.