www.tacos.cz Dostatek vody uveďte do prudkého varu. Do vařící vody krátce ponořte meruňky postupně v několika porcích a okamžitě je ochlaďte vodou. Plody oloupejte, rozpulte a vypeckujte. Odvažte cukr. Cukr a želírovací prostředek smíchejte v kastrolu. Přidejte pomerančovou šťávu a důkladně zamíchejte. Meruňky nakrájejte na menší kousky a přidejte k cukru. Směs co nejrychleji uveďte do varu a prudkým varem vařte 5 minut za stálého míchání. Odstavte z plotny a okamžitě plňte do připravených půllitrových sklenic. Uzavřete a odložte do chladnější místnosti. Sklenice před použitím dobře vymyjte horkou vodou a vysušte čistou utěrkou. Načatý džem rychle spotřebujte.
www.tacos.cz Tip: Želírovací přípravek se vyrábí z plodů svatojanského chleba a z kyseliny citronové. Má silně želírovací účinek, takže cukru můžete dát méně, je-li ovoce vyzrálé a sladké.