houbové ragú: 2.15 dkg sušených hub, 1.215 dl vřící vody, 80 dkg hnědých žampiónů, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule nakrájené nadrobno, 2 mrkve taky nadrobno nakrájené, 40 dkg směsi hub (např. hlíva a shiitake) nakrájených na plátky, 4 stroužky česneku, 1/2 svazku tymiánu, 2.15 dl červeného vína, 2.15 dl passaty, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce mleté papriky,
na bešamel: 15 dkg másla, 1/2 bobkový list, 15 dkg hladké mouky, 6 dl plnotučného mléka, 3 lžíce crème fraîche, muškátový oříšek strouhaný
www.tacos.cz Přidejte směs hub nakrájených na plátky, česnek a většinu tymiánu a vařte dalších 5 minut, dokud houby nezačnou měknout. Namočené sušené hříbky slijte, přidejte do hrnce jejich tekutinu, pak je nadrobno nasekejte a přidejte také. Vmíchejte víno, passatu, kečup a papriku a promíchejte. Vařte 25 minut, dokud se ragú nezredukuje a nezhoustne natolik, aby pokrylo hřbet lžíce. Hojně dochuťte mořskou solí a trochou černého pepře.
www.tacos.cz Mezitím připravte bešamel. V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte bobkový list a minutu povařte. Přisypte mouku a míchejte, dokud nevznikne lepkavá hmota. Postupně přidávejte mléko a mezi jednotlivými přídavky šlehejte, dokud nevznikne hustá omáčka. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 3-4 minuty, dokud omáčka nezhoustne natolik, aby obalila lžíci. Vyjměte bobkový list a vmíchejte smetanu, bohatě zastrouhněte muškátovým oříškem.
www.tacos.cz Troubu předehřejte na 200 °C (180 °C s ventilátorem). Dno a stěny velké keramické zapékací mísy potřete olivovým olejem. Na dno naaranžujte vrstvu plátků lasagní (možná je budete muset rozlámat, aby se vešly), pak lžící přelijte vrstvu houbového ragú, pokapejte částí bešamelu a rozprostřete hrst mozzarelly. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno ragú a poslední vrstvu plátků lasagní, a poté je uhlaďte silnou vrstvou bešamelu. Posypte zbylou mozzarellou a pečte 40-45 minut, dokud těsto nezačne bublat a povrch není zlatavý. Nechte 10 minut odpočívat a před podáváním posypte zbylými lístky tymiánu.