Kapustová polievka zo Záhoria
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 115 dkg uzeného masa, 1.15 l vody, 215 dkg kysaného zelí, 4 kuličky celého pepře, 4 zrnka nového koření, 1/2 bobkový list, kmín, 2 cibule, 15 dkg vepřového sádla, 2 lžíce hladké mouky, mletá paprika, 115 dkg brambor, kysaná smetana, sůl
zkopírováno z http://www.tacos.cz Omyté uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme z vývaru a pokrájíme na menší kostky. Do vývaru z uzeného masa vložíme pokrájené zelí, přidáme zrnka celého pepře a nového koření, bobkový list, trochu kmínu a uvaříme. Brambory uvaříme zvlášť v osolené vodě. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno, zpěníme na sádle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Do hotové zamícháme mletou červenou papriku, zalijeme trochou studené vody, dobře rozmícháme, nalijeme do vroucí polévky a povaříme 20 minut. Do zahuštěné polévky přidáme uvařené brambory, pokrájené uzené maso, zakysanou smetanu a ještě krátce povaříme. Pokud třeba, dosolíme.