6 porcí: 60 dkg hovězího masa s kostí (nejvhodnější je málo tučné žebro), 3 dkg mrkve, 3 dkg celeru, 2 dkg petržele, 3 dkg cibule, sůl, 2 zrnka celého pepře, 1
/2 zrnko nového koření, libeček nebo nať celeru, pažitka, bujón (masox),
Knedlíčky: 115 dkg hovězího mletého masa, 1/2 žemle, 2 lžíce mléka, 1/2 vejce, 10 g másla nebo sádla, 1/2 lžička hladké mouky, mletý pepř, sůl, 1.15 lžíce strouhanky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku (celeru), cibuli a vaříme na malém plaménku nebo v tlakovém hrnci, až maso změkne. Ke konci varu přidáme očištěnou zeleninu. Maso buď nakrájíme na kousky a dáme do polévky, nebo ho použijeme na omáčku. Z hotové polévky sejmeme část tuku, polévku procedíme přes hustý cedník, dochutíme masoxem a při podání doplníme knedlíčky, uvařenou a rozkrájenou kořenovou zeleninou a drobně pokrájenou pažitkou.
www.tacos.cz Příprava knedlíčků: Žemli pokrájenou na plátky zvlhčíme mlékem, po prosáknutí rozmělníme, přidáme k masu společně s vejcem, změklým tukem, solí, pepřem, moukou a strouhankou a promícháme. Z hmoty utvoříme malé knedlíčky, zavaříme je do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Můžeme je však vařit přímo v polévce.