www.tacos.cz Máslo přepusťte a nechte zchladit a ztuhnout. Žloutky, bílé víno, sůl a pepř dejte do kovové mísy (dobrý vodič tepla) a šlehejte metličkou. Mísu umístěte do hrnce nad vodu v mírném varu tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Žloutkový krém rozšlehejte do jemné pěny. Šlehejte tak dlouho, až krém začne houstnout. Máslo přidávejte po lžících a zašlehávejte. Omáčku ochuťte citronem. Před podáváním ohřejte omáčku ve vodní lázni (asi 40 stupňů). Přikryjte ji a před servírováním krátce našlehejte.
www.tacos.cz Máslová omáčka - holandská a její obměny:
www.tacos.cz - Omáčku rozmíchejte se lžičkou rajského protlaku a ochuťte jednou kapkou masového extraktu. Potom se jí říká omáčka 'Choron'.
www.tacos.cz - Bezprostředně před podáváním opatrně vmíchejte 1/8 I do tuha ušlehané šlehačky - získáte smetanovou omáčku.
www.tacos.cz - Nastrouhejte jemně 2 lžíce lískových oříšků, opražte je a dejte do omáčky.
www.tacos.cz - Pro maltézskou omáčku použijte velmi jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a ochuťte 2 až 3 lžícemi šťávy z červených pomerančů.