www.tacos.cz Čtvrtý a pátý den jsou si podobné. Z kvásku odebereme 3 lžíce, které dáme do jiné sklenice a uchováváme v ledničce, můžeme je použít na kyselo nebo na lívance. Zbytek opět přikrmíme vždy 3 lžícemi mouky a troškou vody, nebude jí potřeba už tolik, kvásek je řidší. Další den už můžeme kvásek použít na první chleba, jen pokud se vám zdá, že ještě není dokonalý, můžete den až tři opakovat odebírání a přikrmování.
www.tacos.cz Udržování kvásku v domácnosti je při pravidelném pečení jednoduché. Vždy den před pečením smícháme žitnou mouku a vodu podle receptu (obvykle 1:1, zásadně bez soli), přidáme lžíci spícího kvásku z lednice, promícháme v míse, zakryjeme fólií a necháme 12-16 hodin kvasit. Kvásek se krásně nafoukne, zapaří fólii a na povrchu bude mít malinkaté dírky. Před přípravou chleba z tohoto kvásku jednu lžíci odebereme do čisté skleničky a dáme ji zpět do ledničky. Ideáalní rezerva je 50 - 75 g kvásku. A takhle pořád dokola. Pokud by interval mezi pečením byl delší než týden, stačí ho namnožit na dvojnásobek, nechat dokynout, půlku vyhodit a půlku vrátit do čisté sklenice.