cpt. Cook
 

Bagety s olivami a rozmarýnem

Bramborový chléb

Briošky v miskách

Ciabatta s vlašskými ořechy a gorgonzolou

Cuketkova Šumava nehnětená

Česnekový chléb se sušenými rajčaty

Domácí bagety z levného těsta

Domácí chlebové placky

Francouzské bagety

Chléb a housky na příští ráno

Chléb s cibulí

Chleba bez hnětení (à la NY Times)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Jednoduché založení a vedení kvásku

recept ze stránek www.tacos.cz
1 dávka:  žitná mouka, voda
zkopírováno z http://www.tacos.cz Založení vlastního kvásku ze žitné mouky je spočítáno na 5 dnů, podle podmínek se může doba trochu měnit. Začínáme první den: ve vyšší čisté sklenici promícháme 3 lžíce žitné mouky s troškou vlažné vody na nepříliš řídké těstíčko. Míchání provádíme lžící, kterou můžeme ve sklenici ponechat, sklenici dáme do mikrotenového sáčku, zavážeme a na 24 hodin uložíme na teplé místo. Druhý den do sklenice přidáme zase 3 lžíce žitné mouky a promícháme s trochou vody. Opět necháme kvasit při pokojové teplotě nebo poblíž zdroje tepla, ale ne v horku. Třetí den postup zopakujeme.

www.tacos.cz Čtvrtý a pátý den jsou si podobné. Z kvásku odebereme 3 lžíce, které dáme do jiné sklenice a uchováváme v ledničce, můžeme je použít na kyselo nebo na lívance. Zbytek opět přikrmíme vždy 3 lžícemi mouky a troškou vody, nebude jí potřeba už tolik, kvásek je řidší. Další den už můžeme kvásek použít na první chleba, jen pokud se vám zdá, že ještě není dokonalý, můžete den až tři opakovat odebírání a přikrmování.

www.tacos.cz Udržování kvásku v domácnosti je při pravidelném pečení jednoduché. Vždy den před pečením smícháme žitnou mouku a vodu podle receptu (obvykle 1:1, zásadně bez soli), přidáme lžíci spícího kvásku z lednice, promícháme v míse, zakryjeme fólií a necháme 12-16 hodin kvasit. Kvásek se krásně nafoukne, zapaří fólii a na povrchu bude mít malinkaté dírky. Před přípravou chleba z tohoto kvásku jednu lžíci odebereme do čisté skleničky a dáme ji zpět do ledničky. Ideáalní rezerva je 50 - 75 g kvásku. A takhle pořád dokola. Pokud by interval mezi pečením byl delší než týden, stačí ho namnožit na dvojnásobek, nechat dokynout, půlku vyhodit a půlku vrátit do čisté sklenice.

vloženo 12.05.2014    zobrazeno 1545x    verze pro tisk

Jednoduchý bílý chléb

Minichleby z pšeničných klíčků

Ořechový chleba se stiltonem

Podmáslový chléb

Toastový chléb