Moruškový parfait recept ze stránek www.tacos.cz
parfait: 2 dl moruškového džemu (hjortronsylt - bývá k vidění v Ikei), 1/2 dl moruškového (Lakka) likéru, 10 dkg moučkového cukru, 6 dl šlehačky,
oříškový základ: 15 dkg lískových ořechů, 15 dkg oloupaných mandlí, 2.15 dkg hladké mouky, 16 dkg moučkového cukru, 2 bílky, 15 dkg rozpuštěného másla,
omáčka: 2 žloutky, 4 dkg moučkového cukru, 15 cl moruškového likéru, 2 dl šlehačky
www.tacos.cz Žloutky promícháme s cukrem a ve vodní lázni šleháme tak, abychom získali nadýchanou konzistenci typu pěny sabayon. Potom mísu dáme z tepla a dále šleháme do vychladnutí a tehdy přidáme likér a moruškový džem propasírovaný kvůli semínkům přes sítko. Šlehačku vyšlehanou téměř dotvrda lehce vmícháme do krému. Směs rozdělíme do dvou nízkých kulatých forem (nebo do malých ramekinů pro jednotlivé porce) a umístíme do ledničky, dokud neztuhne, nejméně na 3 hodiny.
www.tacos.cz Lískové ořechy a mandle nastrouháme a promícháme s moukou a cukrem. Bílky prošleháme s tekutým máslem a smícháme se suchými ingrediencemi. Na vymazaném plechu nebo pečícím papíře z těsta uděláme dva kruhy o velikosti formy, v níž máme parfait. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C dozlatova. Vyjmeme plech z trouby a kola z něj sundáme, dřív než stačí ztvrdnout.
www.tacos.cz Na omáčku vyšleháme žloutky, cukr a likér při nízké teplotě do nadýchané pěny. Zase vypneme plamen a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí. Nakonec opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Naskládáme na sebe střídavě oříšková kola a parfait, povrch poprášíme cukrem. Podáváme s omáčkou.