www.tacos.cz Olej rozehřejeme v pánvi na středním plameni. Postupně, po dávkách, za občasného promíchání, osmažíme baklažán dohněda, 3-4 minuty. Děrovanou naběračkou jej přendáme do velké mísy. Většinu oleje slejeme, čtvrt šálku necháme na pokračování. Pánev vrátíme na oheň, přidáme cibuli a celer, osolíme, opepříme, smažíme asi 10 minut, než také začnou měnit barvu. Stáhneme plamen, přidáme protlak rozmíchaný ve vodě a pokračujeme ve vaření tak dlouho, dokud se voda nevypaří a směs nezačne karamelizovat, přibližně 2 minuty. Pak přihodíme drcená rajčata a pokračujeme 10 minut. Vmícháme olivy, vinný ocet, rozinky, kapary, cukr a čokoládu a povaříme do zhoustnutí, 15 minut. Hotovou směsí přelejeme v míse baklažán, zasypeme piniovými semínky a nasekanou bazalkou a lehce promícháme. Dosolíme, dopepříme a před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu. A podáváme ke grilované rybě či masu nebo jako předkrm na topince/crostini.