Caponata - recept cpt. Cooka
8 porcí:  3 šálky olivového oleje, 90 dkg lilku, 1  cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, sůl, mletý pepř, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/4 šálku vody, 1 konzerva rajčat, 17 dkg zelených oliv, 1/2 šálku bílého vinného octa, 1/2 šálku zlatých rozinek, 1/4 šálku kaparů naložených v soli, 3 šálky moučkového cukru, 2 lžíce nastrouhané hořké čokolády, 1/2 šálku jemně nasekané bazalky, 2 lžíce piniových semínek
Baklažán nakrájíme na kostky o straně asi 2,5 cm, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, podobně i celer. Rajčata z plechovky rozdrtíme vidličkou, olivy vypeckujeme a krájíme nahrubo, kapary propláchneme a necháme okapat.
Olej rozehřejeme v pánvi na středním plameni. Postupně, po dávkách, za občasného promíchání, osmažíme baklažán dohněda, 3-4 minuty. Děrovanou naběračkou jej přendáme do velké mísy. Většinu oleje slejeme, čtvrt šálku necháme na pokračování. Pánev vrátíme na oheň, přidáme cibuli a celer, osolíme, opepříme, smažíme asi 10 minut, než také začnou měnit barvu. Stáhneme plamen, přidáme protlak rozmíchaný ve vodě a pokračujeme ve vaření tak dlouho, dokud se voda nevypaří a směs nezačne karamelizovat, přibližně 2 minuty. Pak přihodíme drcená rajčata a pokračujeme 10 minut. Vmícháme olivy, vinný ocet, rozinky, kapary, cukr a čokoládu a povaříme do zhoustnutí, 15 minut. Hotovou směsí přelejeme v míse baklažán, zasypeme piniovými semínky a nasekanou bazalkou a lehce promícháme. Dosolíme, dopepříme a před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu. A podáváme ke grilované rybě či masu nebo jako předkrm na topince/crostini.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka