s olivovým chlebem recept ze stránek www.tacos.cz
olivový chléb: 4.2 dkg kvasnic, 1/2 lžíce krystalového cukru, 2 dl vlažné vody, 150 dkg hladké mouky 00, 1/2 dl olivového oleje, 20 dkg oliv - zelených a černých, sůl, mletý pepř, bylinková směs podle chuti (bazalka, oregáno, majoránka apod.)
www.tacos.cz Připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou. Přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience: olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10-20 minut kynout. Vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na 30-45 minut do vyhřáté trouby na 180 °C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku: když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme.