zkopírováno z http://www.tacos.cz Omáčka Amatriciana se jmenuje podle města Amatrice v provincii Rieti ve střední Itálii. Její příprava je velmi jednoduchá. Rajčata nařízneme shora do kříže, dáme na minutu do vařící vody, potom rychle ochladíme ve vodě ledové. Oloupeme je a nakrájíme na malé kousky. Zatímco se vaří
bucatini ve slané vodě, slaninu nakrájíme na plátky a potom na nudličky. Opražíme ji na pánvi dokřupava. Potom přidáme nejprve bílé víno a po chvíli nakrájená rajčata. Vaříme zprudka dalších asi 5 minut, potom stáhneme z ohně. Feferonku jemně nasekáme a přidáme do omáčky. Těstoviny scedíme, jako obvykle si část slité vody necháme a ředíme jí omáčku. Těstoviny přidáme na pánev k omáčce a asi minutu na ohni promícháme. Strouhaný sýr můžeme také přidat v této chvíli nebo jím sypat porce až při podávání. I když v původním receptu nejsou obsaženy další suroviny, někdy se přidává i cibule nebo česnek.