www.tacos.cz Nakrájíme slaninu (správně má být zmíněná pancetta, ale použít lze uzenou slaninu nebo šunku prosciutto) na proužky nebo na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Spolu s drceným červeným pepřem suroviny přihodíme na pánev s olivovým olejem a smažíme na mírném ohni, dokud cibule není měkká a sklovitá, často mícháme. Přidáme bílé víno a na středním plameni necháme téměř odpařit. Mezitím zvlášť dáme vařit vodu na těstoviny. K omáčce přidáme loupaná rajčata, nejjednodušší je použít konzervovaná. Při míchání je trošku rozdrtíme a dál dusíme, než se dokončí těstoviny, v případě potřeby přidáme lžíci vody z těstovin. Těstoviny (bucatini nebo spaghetti) nasypeme do vřící vody a osolíme jen lehce, protože pecorino je sýr sám o sobě slaný. Když jsou těstoviny hotové, slejeme z nich vodu a přidáme do nádoby s omáčkou. Zamícháme zlehka, jen aby se omáčkou obalily, pak přidáme strouhaný sýr Pecorino Romano a vše dobře promícháme. Podáváme horké a zvlášť na stole nabídneme ještě pecorino nebo parmazán.