zkopírováno z http://www.tacos.cz Dělají se sice i z těsta moučného, ale pravé jsou ze syrových bramborů. Jsou jídlem asi tak častým a oblíbeným jako u nás houskové knedlíky. Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme, přidáme sůl, vejce, trochu mléka a mouky tolik, aby bylo těsto řídké asi jako na noky. Těsto dobře vypracujeme a zavařujeme do vařící slané vody tak, že je dáme na malé prkénko a nožem přímo do vody odkrajujeme malé nočky. Uvařené dobře omastíme, nejlépe rozškvařenou slaninou, rozmícháme s brynzou a okořeníme podle možnosti ještě sekanou pažitkou nebo koprem (původní předpis Marie Vansové).
www.tacos.cz Dobrá sestava: Brynza jako každý sýr bílkovinami živí, halušky s tukem sytí a salát, který přidáme, dodá látky ochranné.