cpt. Cook
 

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Polévka rajská

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg rajčat, 1/2  cibule, 1/2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, bobkový list, hřebíček, citrónová kůra, moučkový cukr, sůl, zelená petrželka nebo pažitka, 1/8 l kysané smetany, sušené houby
zkopírováno z http://www.tacos.cz V létě: Na omastku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata, bobkový list, trochu cukru a dusíme, až šťáva z rajčat vysmahne. Místo čerstvých rajčat lze použít protlak, jednu lžíci místo každých 120 g. Potom zaprášíme moukou a za stálého míchání ji upražíme, zalijeme vodou, osolíme, rozvaříme a podle chuti přisladíme a procedíme. Na konec okořeníme zelenou petrželkou nebo pažitkou a zlepšíme podle libosti trochou mléka nebo smetany. Podáváme buď s krájeným chlebem, nebo s dušenými kroupami či rýží nebo těstovinou a také s brambory zvlášť vařenými.

www.tacos.cz V zimě: Uděláme zlatou jíšku na cibulce, zalijeme ji vodou, osolíme, osladíme, okořeníme bobkovým listem, povaříme, na konec teprve přilijeme zředěný rajský protlak. Necháme přejít jedním varem a podáváme jako předešlou. Je to pokrm částečně ochranný. Můžeme do ní zavařit také ovesné vločky. Chuť zlepšíme, vaříme-li spolu též houby.

vloženo 01.01.2007    zobrazeno 2450x    verze pro tisk

Polévka s cuketou

Polévka s těstovinovými uzly
(Köttötgaluska leves)

Polévka z bílé řepy (tuřínu)

Polévka z brukví

Polévka z cukety s opečeným chlebem

Polévka z čerstvých žampiónů a tykve

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy s jablky

Polévka z červených fazolí s kabanosem a tykví

Polévka z fazolek

Polévka z fazolek a karotky

Polévka z fazolek s krupicí

Polévka z fazolových lusků

Polévka z kvašených okurek

Polévka z kysaného zelí

Polévka z kyselého zelí (tzv. pijácká)

Polévka z medvědího česneku

Polévka z mladého hrášku

Polévka z nových brambor