Patate gratinate al latte
Gratinované brambory v mléce
recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce: 1/2 kg brambor, 1.15 dl mléka, 1.15 dl smetany, 1/2 stroužek česneku, 2 dkg másla, sůl, mletý pepř
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oškrábeme brambory a nakrájíme na tenké, asi centimetrové plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme rozmáčknutý česnek, který po chvilce vyjmeme. Do pánve vložíme plátky brambor. Po chvíli restování přilijeme mléko a smetanu, necháme zredukovat, tzn. pomalu vaříme, než tekutina zhoustne. Do zapékací misky přendáme brambory, přelijeme vyvařeným mlékem se smetanou, osolíme, opepříme a dáme do trouby. Pečeme na horní spirálu, aby vznikla kůrčička - 5 minut při teplotě 190 °C.