cpt. Cook
 

Boršč

Boršč

Boršč (ruská a polská polévka)

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Boršč (ruská polévka z červené řepy)

recept ze stránek www.tacos.cz
6 porcí:  1/2 kg hovězích kosti, 1/2 kg hovězího masa, 1/2 uzené vepřové koleno, 2  červené řepy, 1/2  celer, kořenová zelenina, 1/2 hlávka malá kapusty, 1/4 kg kysaného zelí, 1/2  cibule, sůl, mletý pepř,  trochu majoránky, máslo, hladká mouka, klobása, 2 dl kysané smetany
zkopírováno z http://www.tacos.cz Hovězí kosti, hovězí maso a uzené kolínko povaříme v osolené vodě, až je maso téměř měkké. Kořeny oloupané, na nudličky nakrájené (v celém kusu kvašené) červené řepy, celer, kořenovou zeleninu, malou hlávku kapusty, kyselé zelí a cibuli, vše na nudličky nakrájené, podusíme na másle, podlijeme slaným vývarem a přidáme kousky napolo uvařeného masa. Podle potřeby přisolíme, opepříme a přidáme i trochu majoránky. Vaříme pod poklicí tak dlouho, až maso změkne. Červené řepy ustrouháme a polejeme trochou horkého vývaru z kostí, přikryjeme a necháme ustát. Jakmile maso změkne, polévku zahustíme jíškou (z másla a mouky). Maso z polévky vyndáme, pokrájíme je na nudličky a vložíme zpět do polévky. Do polévky můžeme také přidat klobásu, nakrájenou na plátky. Někde je také zvykem, že se do polévky nakrájí i půlka pečené kachny. Jakmile se polévka začne vařit, přidáme kyselou smetanu a pak červenou šťávou, kterou jsme scedili z ustrouhané řepy, dodáme polévce červenou barvu.
vloženo 01.01.2007    zobrazeno 6105x    verze pro tisk

Bouillabaisse (francouzská rybářská polévka)

Bramborová polévka - játrová

Bujabéza

Celerová polévka s masovými knedlíčky

Čichirtma - polévka ze skopového

Čichirtma po gruzínsku

Čínská nudlová polévka

Čínská polévka s tykví

Čínská slepičí polévka s nudlemi

Čínská zelná polévka s vepřovým masem

Dietní polévka z kuřete

Dršťková polévka

Dršťková polévka se zeleninou

Drůběží polévka à la Hubertus

Drůbková zadělávaná s játrovými knedlíčky

Fazolková polévka s masem