Těsto: 30 dkg hladké mouky, kvasnice (1/2 sáčku sušených), 1/2 dl vody, 1/2 špetka soli, 1/2 vejce, 3 lžíce olivového oleje,
Náplň: 6 listů mangoldu, 1/2 paprika (velká červená), 3 jarní cibulky (ze zelenou natí), 3 stroužky česneku, 115 oliv (zelených, bez pecek), 1/2 sklenka rajčat, 10 dkg uzeného masa,
Na zalití povrchu: 3 vejce, 115 dkg smetany, 1/2 špetka šafránu, sůl, mletý pepř, 1/2 snítka tymiánu
www.tacos.cz Náplň: zeleninu očistíme a omyjeme. Listy mangoldu rozkrájíme na menší kousky, papriku na kroužky a cibulky i s natí na kolečka. Takto připravenou zeleninu chvíli blanšírujeme ve vodě, zatímco 1 list mangoldu a 1 cibulku si odložíme stranou pro pozdější použití. Blanšírovanou zeleninu navršíme na těsto a posypeme usekaným česnekem a olivami nakrájenými na kroužky. Povrch koláče pak ještě poklademe okapanými rajčaty zbavenými jadérek a uzeninou rozkrájenou na plátky.
www.tacos.cz Dokončení: ve smetaně rozkvedláme vejce, tekutinu osolíme a okořeníme šafránem, pepřem a tymiánem. Připravenou tekutinou pak přelijeme zeleninu ve formě, navrch položíme list mangoldu a cibulku s natí. Zeleninový koláč pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů (plyn stupeň 3).