www.tacos.cz Do formy o průměru 23 cm nebo hlubší zapékací pánve s horním průměrem 24 cm nasypeme cukr a dáme na mírný oheň. Pomalu jak cukr taje, potřásáme pánví, aby se roztavil rovnoměrně. Udržujeme teplotu, dokud se cukr nepromění v tmavě červenohnědý karamel - to bude trvat 5-8 minut. Pozorně proces hlídáme. Když karamel dosáhne požadované červenohnědé barvy, vypneme zdroj tepla. Šalotkou rovnoměrně pokryjeme dno (řezem dolů) a lehce ji vtiskneme do karamelu. Přidáme slaninu. Nemícháme.
www.tacos.cz Těsto na lehce pomoučeném válu rozválíme, 26cm talíř použijeme jako měřítko pro získání kruhu. Rozetřeme na těsto mascarpone a přeneseme je na šalotku pomazanou stranou dolů. Jemně těsto přitiskneme kolem náplně, pak pečeme 30 minut, dokud není tatin zlatý a propečený a šalotka nezměkne. Nespálíme se při vytahování z trouby, necháme chladnout 5 minut, pak koláč opatrně převrátíme na talíř a přidáme čerstvé lístky tymiánu.