Zeleninnové kuličky s omáčkou recept ze stránek www.tacos.cz
Na omáčku: 10 rajčat, 1/2 zázvor, 2 lžíce ghee nebo přepuštěného másla, 2 sušené chilli papričky, 1/2 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžička kurkumy, sůl, 20 dkg bílého jogurtu (3.15% tuku),
Na kuličky: 215 dkg květáku, 415 dkg brambor, 6 snítek koriandrových lístků, 115 dkg hrachové nebo kukuřičné moučky, 1/2 lžička garam másaly, 1/2 lžičky mletého pepře, sůl, 3 dl oleje na fritování, 1/2 cibule nakrájená na půlkolečka a osmažená dohněda
www.tacos.cz Očistěte květák, omyjte ho a nakrájejte na větší kousky. Omyjte brambory, oloupejte je a rozkrájejte na čtvrtky. Květák a brambory vařte asi 15 minut, potom obojí prolisujte v bramborovém lisu. Vzniklou hmotu dejte do mísy. Opláchněte koriandr, oklepejte z něho vodu, otrhejte lístky a nadrobno je posekejte. Hrachovou nebo kukuřičnou moučku rozmíchanou v malém množství vody, lístky koriandru, garam másalu, pepř a sůl přidejte k zelenině v míse a směs důkladně propracujte rukou. Jestliže je příliš řídká, přisypte trochu hrachové nebo kukuřičné moučky. Z hmoty vytvořte kuličky o průměru asi 4 cm, 4 - 5 na porci, a odložte je na talíř.
www.tacos.cz Rozpalte zprudka olej v karai nebo ve fritovacím hrnci. Kuličky pak postupně podle velikosti nádoby vkládejte lžící do oleje a za vysoké teploty fritujte asi 3 minuty, až budou zlatohnědé, pak je nechte okapat na kuchyňském papíru. Zeleninové kuličky dejte na mísu a přelijte je hotovou omáčkou z rajčat a jogurtu. Podávejte teplé s rýží, s papadamem nebo s indickým chlebem. Znamenitě je doplňuje osmažená cibulka a čerstvý koriandr.