Paštika z vepřových jater
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 315 dkg vepřových jater, 10 dkg slaniny, 1/2 žemle, 10 dkg rostlinného tuku, mléko, špetka muškátového květu nebo paštikového koření, sůl, mletý pepř, 1/2 lžíce koňaku
zkopírováno z http://www.tacos.cz Očištěná a dobře omytá játra umeleme na masovém strojku nebo uškrábeme na prkénku nožem, dáme do misky a přidáme v mléce namočenou a vymačkanou žemli. Rozpustíme asi 3 lžíce tuku, přidáme utřená nebo umletá játra, osolíme, okořeníme a můžeme přidat lžíci koňaku. Směs dobře promícháme a přendáme do pudinkové formy, kterou jsme dobře vymastili tukem. Zaplníme ji pouze do tří čtvrtin výšky, aby se voda nedostala do paštiky. Vaříme asi 1 hodinu ve vodní lázni a potom necháme dobře vychladnout, aby ztuhla. Paštiku krájíme na plátky, které podáváme obložené kolečky salátové okurky, osminkami rajčat, proužky paprik nebo kapií nebo zeleninovým salátem. Tuto paštiku můžeme připravovat i z pečených nebo vařených jater, a to nejen vepřových, ale i drůbežích nebo králičích. Potom musíme ovšem přidat více tuku, jinak by byla paštika příliš suchá.