Marinovaný chřest s bylinkami
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1.2 kg bílého chřestu, sůl, moučkový cukr, 1/2 lžička másla, 2 jarní cibulky, 1/2 svazek zelené petrželky, 1/2 svazek pažitky, 4 lžíce vinného octa, mletý bílý pepř, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 hlávka hlávkového salátu, 30 dkg šunky
zkopírováno z http://www.tacos.cz Stonky chřestu pod hlavičkami oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme. Chřest vaříme ve vroucí slané vodě se špetkou cukru a máslem si 15 - 20 minut a pak jej necháme okapat. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Natě omyjeme, přebytečnou vodu vytřepeme a natě nahrubo nasekáme. Z octa, soli, pepře, oleje a několika lžic vývaru z chřestu připravíme marinádu, do níž přidáme cibuli a nasekané natě. Uvařený chřest necháme marinovat asi 4 hodiny a mezitím omyjeme salát, vytřepeme z něj vodu a listy roztrháme na kousky. Salát zakapeme trochou marinády a podáváme naaranžovaný s chřestem a plátky šunky.