Jalousie aux pommes recept ze stránek www.tacos.cz
rychlé lístkové těsto: 14 dkg másla zmrazeného 30 minut před přípravou těsta, 17.15 dkg hladké mouky, 1/2 lžička soli, 1/2 lžička citrónové šťávy, 9 cl vody,
náplň: 1/2 lžíce másla, 3/4 kg jablek, čerstvý zázvor (asi 2.15 cm na jednu dávku, jemně nasekaný), 1/2 bílek, 1/2 šálku moučkového cukru
www.tacos.cz Mezitím si připravíme jablkovou náplň: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaná, odjadřincovaná jablka nakrájená na kostičky spolu se zázvorem a zasypeme většinou cukru (2 lžíce si odložíme). Mícháme 15-20 minut, dokud nejsou jablka měkká a lehce karamelizovaná, necháme vychládnout. Těsto rozválíme na obdélník asi 28 x 32 cm, podélně je rozřízneme. Jeden plát přeložíme podélně a nařežeme ostrým nožem na proužky široké asi půl centimetru. Řez vedeme asi centimetr od kraje (který zůstane vcelku) k přehybu, celý plát zase rozložíme. Na druhý, neprořezaný plát doprostřed navrstvíme lžící a vařečkou jablka, kraje těsta necháme bez náplně a případně je potřeme trošku vodou. Zakryjeme prořezaným plátem těsta a dáme naposled 15 minut vychladit. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Pečeme 20-25 minut, pak potřeme lehce rozšlehaným bílkem a zasypeme odloženým cukrem. Vrátíme do trouby a dopečeme ještě 10-15 minut. Podáváme teplé i vychladlé