cpt. Cook
 

Hanácký koláč

Horácký koláč

Hradecký věnec

Hruškový koláč s tvarohem

Hruškový koláč z kyselé šlehačky

Jablečný koláč z bramborového těsta

Jablečný kynutý koláč

Rakousko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Jablečný závin

Apfelstrudel

recept ze stránek www.tacos.cz
12 porcí:  20 dkg hladké mouky, 1/2  vejce, 1/2 lžíce oleje, 1/2 špetka soli, 3 lžíce vlažné vody, 6 dkg rozinek, 2 lžíce rumu, 4 dkg másla, 8 dkg strouhanky, 1.15 kg jablek (kyselejší odrůdy), 10 dkg moučkového cukru, 1/2 lžička mleté skořice, 10 dkg másla, moučkový cukr na pocukrování
zkopírováno z http://www.tacos.cz Udělejte z mouky na válu kopeček a uprostřed vymáčkněte důlek. Rozklepněte do něho vejce a přidejte olej a sůl. Vše pak uhněťte na hladké těsto. Přidávejte postupně jenom tolik vody, aby těsto bylo středně husté. Poté je zpracovávajte pěstmi asi 15 minut, až dostane hedvábný lesk. Z hotového těsta utvořte kouli, pokapejte je olejem, přiklopte mísou a nechte asi 30 minut odležet.

www.tacos.cz Mezitím omyjte rozinky, osušte je, pokapejte rumem a přikryté odložte stranou. Na pánvi rozpalte máslo a za stálého míchání na něm osmažte strouhanku. Nechte ji vychladnout. Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a jablka nastouhejte na úplně tenké plátky, anebo je nadrobno nakrájejte. Na talíři smíchejte cukr s mletou skořicí. Jestliže jsou jablka velmi kyselá, přidejte víc cukru.

www.tacos.cz Na stůl prostřete velký ubrus a pravidelně ho posypte moukou. Těsto na něm vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Potom je pomoučenými dlaněmi opatrně vytahujte od středu k okrajům. Těsto má být nakonec tak průhledné, aby se přes něj daly číst noviny. Na pánvi rozpusťte máslo a jemně jím potřete plech na pečení a zbytek ponechte na potření závinu. Troubu předehřejte na 200 °C (stupeň plynu 3).

www.tacos.cz Osmaženou strouhankou posypte asi dvě třetiny těsta a nechte přitom po stranách (kde budou později konce závinu) volné pruhy asi 3 cm široké. Neposypanou třetinu těsta postrříkejte rozpuštěným máslem. Na strouhanku rozdělte plátky jablek a posypejte je cukrem se skořicí a rozinkami. Volné okraje přehněte dovnitř, aby nemohla náplň vyhřeznout. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto směrem k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod (případně i zanuté ve tvaru podkovy) na pomaštěný plech. Závin potřete rozpuštěným máslem a pečte ho v troubě asi 35 - 45 minut do zlatohněda. Při pečení jej každých 10 minut znovu potřete máslem. Hotový pocukrujte a nakrájejte na kousky asi 4 - 5 cm široké. Servírujte pokud možno ještě teplý.

vloženo 07.10.2007    zobrazeno 3338x    verze pro tisk

Jablečný závin z pivního těsta

Jablková žaluzie
(Jalousie aux pommes)

Jablkové řezy s ořechy

Jablkový koláč od Romany

Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s piškotem

Jablkový mřížkový koláč

Jablkový závin

Jablkový závin křehký

Jablkový závin máslový

Jahodový koláč po francouzsku

Jahodový koláč pod sklem