www.tacos.cz S kynutým těstem pracujeme opatrně, moc ho nemačkáme. Stěrkou těsto rozdělíme na potřebné části: ze základní dávky připravíme 4 bagety, nebo 2 menší koule (fr. 'boule') nebo jednu velkou, případně 3 'batard' (bastard, tvarově něco mezi bagetou a boule). Zformujeme přibližně do požadovaného tvaru, necháme 5 minut odpočinout a přejdeme k definitivními zformování: u boule natahujeme a napínáme povrch, z horní hladké části stahujeme těsto dolů, kde ho umačkáme a pak dáme buď do ošatky nebo do mísy vyložené utěrkou posypanou moukou. Batards připravíme tak, že lehce vyválíme těsto do tvaru malého torpéda, a podélně uprostřed špičkami prstů vyťukáme rýhu, ke které přehýbáme a stahujeme delší vnější strany, tak aby se spodní hladký povrch natahoval. Prostředek pak opět spojíme dohromady a těsto dáme kynout na utěrku tímto švem dolů. Bagety získáme tak, že postup s rýhou a přehybem ještě jednou opakujeme, tím se prodlouží na potřebnou délku, která nesmí překročit šířku naší trouby. Dáme také kynout na moukou vysypanou utěrku, mezi bagetami uděláme záhyb látky, aby se neslepily. Překryjeme utěrkou nebo zlehka fólií a necháme kynout asi hodinu, objem by měl narůst asi 1,5x.
www.tacos.cz Troubu předehřejeme na 260 °C, vložíme do ní kámen na pečení nebo velký plech, dolů přidáme ještě jeden hlubší plech. Bagety opatrně přeneseme na papír určený pro pečení položený na prkénku, povrch 3x nebo 4x nahoře podélně nařízneme ostrým nožem nebo žiletkou. Opatrně je z prkénka sesuneme do trouby, do spodního plechu nalijeme půl litru vody, opatrně tak aby nás neopařila. Pečeme 5 minut, potom teplotu snížíme na 230 °C a dopékáme dorůžova a dokřupava.