Celerová polévka s houbami
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1/2 středně velký celer, 1/2 lžíce másla, 1.15 lžíce hladké mouky, 1/2 šálek čerstvých hub nebo hrst hříbků sušených předem namočených, 1/2 l vývaru (z kostí), 1/2 lžička másla, 2 rohlíky, celerová nať (srdíčko natě)
zkopírováno z http://www.tacos.cz Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem a vymícháme do hladka. Přidáme drobně pokrájené houby a povaříme asi 5 minut. Omytý celer nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme do povařené jíšky. Vše vaříme asi 1/4 hodiny. Rohlíky nakrájíme na nudličky a nasucho je opražíme. Pak přidáme máslo a mimo plamen promícháme, aby se máslo vsáklo. Podáváme je zvlášť jako vložku. Obměna: Polévku po odstavení z ohně zjemníme přidáním 1 žloutku rozkvedlaného v troše mléka a přidáme celerovou nať.