cpt. Cook
 

Vejce z Perche, piperáda s chorizem
(Œuf fermier du Perche coulant, piperade au chorizo bellota)

Vejce zapečená se sýrem

Vejce zapékaná v žemlích

Vejce ztracená

Zapečená vejce s cibulí

Zapečená vejce se salsou verde

   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Ztracená vejce s bešamelovou omáčkou

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  8 dkg másla, hladká mouka, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 3 dl mléka, 1/2  citrón, 2  žloutky, sůl, ocet nebo citrónovou šťávu, 8  vajec
zkopírováno z http://www.tacos.cz Bešamelovou omáčku připravíme takto: z másla a přiměřeného množství mouky uděláme světlou jíšku. Pak k ní přimícháme strouhaný parmezán, přilijeme studené mléko a za stálého míchání povaříme. Nyní omáčku osolíme, přidáme k ní šťávu z citrónu a žloutky. Zatím postavíme na oheň osolenou citrónovou nebo octovou vodu (na 1 l počítáme 1 citrón), a když se vaří, rozklepneme do ni jedno vejce po druhém. Dbáme, aby se voda neustále, ale zvolna vařila. Jakmile se vejce napolo uvařila, t. j. až za 4 minuty, vyndáme je opatrně dírkovanou lžící, naskládáme je na mísu, polijeme je částí bešamelové omáčky, kterou jsme zjemnili smetanou, a zbytek omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.
vloženo 09.10.2007    zobrazeno 3015x    verze pro tisk