www.tacos.cz Z ingrediencí na těsto připravíme smícháním všech surovin (hladká mouka, cukr, mleté ořechy a máslo změklé při pokojové teplotě) těsto lineckého typu. Necháme je půl hodiny odležet v chladu. Poté těsto mezi dvěma listy pečicího papíru vyválíme podle tvaru formy, mělo by být asi 1/2 cm vysoké. Jablečnou směs přendáme do zapékací mísy, přiklopíme plátem těsta a okraje dobře začistíme a utěsníme, aby neměla kudy unikat pára z pečených jablek. Zbylé těsto kolem okrajů formy oddělíme a upečeme zvlášť. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 15-20 minut dozlatova. Zbytek těsta vyválíme na silný plát a při pečení ho rozmačkáme, po vyjmutí z trouby nahrubo nadrtíme. Vznikne nám tak speciální drobenka.
www.tacos.cz Jablka necháme trochu zchladnout, podáváme s kopečky zmrzliny obalené v drobence. Je to ale vynikající i druhý den.