Tradičná trenčianska vianočna kapustnica [kuchařka cpt. Cooka]
cpt. Cook
 

Slovensko   whitestarwhitestarwhitestarwhitestarwhitestar

Tradičná trenčianska vianočna kapustnica

recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce:  150 dkg kysaného zelí, 20 dkg cibule, 15 dkg česneku, sůl, mletý pepř, 2 dkg mleté papriky, 15 dkg sušených hub, 115 dkg sušených švestek, 150 dkg brambor, 1/2 l zeleninového vývaru, 20 dkg oleje
zkopírováno z http://www.tacos.cz Kysané zelí zcedíme a vodu z něj odložíme pro případné dolévání a dokyselení. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno a spolu s rozmáčknutým a nasekaným česnekem orestujeme na oleji do sklovita. Přidáme mletou papriku, trošku orestujeme, jen krátce, aby paprika nezhořkla, zalejeme vývarem a přidáme nasekané zelí. Přidáme den předem pro změknutí namočené sušené hříbky. Ty můžeme nasekat, ale i ponechat větší. Ke zvýraznění chuti můžeme přidat bobkový list a nové koření, ale pokud máme dobré domácí zelí, tak to ani není potřeba. Celou směs dosolíme, opepříme, nevaříme dlouho, aby se zelí nerozvařilo. Přibližně 20 minut před dovařením přidáme najemno nastrouhané brambory na zahuštění a nakrájené sušené švestky. Dochutíme a podáváme na sváteční stůl.
vloženo 16.12.2012    zobrazeno 2493x    verze pro tisk

Tradiční rybí štědrovečerní polévka

Turecká jogurtová polévka s mátou kadeřavou

Valašská štědračka

Vločková s rajčatovým protlakem

Yayla corbasi
(Jogurtová polévka)

Zakudlaná polévka

Žampiónová polévka

Žampiónová polévka

Žampiónová polévka krémová

Žampionové velouté s kaštany a smaženým foie gras
(Velouté de champignons, châtaignes et foie gras poêlé)