Arménská jogurtová polévka s ječmenem recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Odstavte hrnec z ohně. Za intenzivního šlehání postupně přidejte 2 šálky ječmenné směsi do jogurtové směsi. Za stálého míchání pak tuto směs jogurtu a ječmene vlejte zpět do hrnce. Přikryjte a nechte 10 minut odstát, aby zhoustla. Polévku za občasného míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud nezaznamená teplotu 85 stupni (nenechte polévku vařit, jinak se jogurt srazí). Odstavte z ohně. Polévka by měla mít konzistenci podmáslí, pokud je hustší, upravte ji přidáním horké vody postupně po 2 lžících. Vmíchejte půlku nasekaného koriandru a podle chuti osolte.
www.tacos.cz Zbývající máslo rozpusťte na malé pánvi na středním plameni. Když je oheň vypnutý, vmíchejte pepř Aleppo. Naberte polévku do misek, každou porci pokapejte 1 lžičkou kořeněného másla, posypte zbylými koriandrem a podávejte. (Zbytky polévky lze uchovávat v chladničce až 3 dny, znovu je opatrně ohřejte, přičemž dávejte pozor, aby teplota nepřesáhla 85 °C. V případě potřeby zřeďte přidáním 2 lžic vody.)
www.tacos.cz Sušená máta se hojně používá v blízkovýchodní kuchyni, její chuť je zcela odlišná od chuti čerstvé máty, takže pokud ji nemůžete sehnat, je lepší ji vynechat než nahradit čerstvou. Kuřecí vývar dodá polévce hloubku, ale lze ho nahradit vodou nebo zeleninovým vývarem. My dáváme přednost plnotučnému řeckému jogurtu, ale lze použít i nízkotučný, netučnému se vyhněte. Pokud nemáte k dispozici aleppský pepř, nahraďte ho 1 lžičkou papriky a špetkou kajenského pepře. Koriandr lze nahradit čerstvou petrželkou nebo mátou, případně jejich kombinací.