na těsto: 30 dkg hladké mouky, 1/2 lžička soli, 20 dkg másla, 2 vejce, 4 cl mléka, 2 lžičky jablečného octa, 1/2 vejce na potírání
www.tacos.cz Pro přípravu náplně rozpusťte máslo v těžké pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a přikryté ji vařte 10-15 minut do změknutí. Často míchejte a pokud se vám cibule začne zdát suchá, přidejte trochu vody. Přidejte brambory nakrájené na centimetrové kostky a vařte dalších 5-10 minut, poté je odstavte a nechte vychladnout.
www.tacos.cz Troubu předehřejte na 180 °C s ventilátorem. Těsto rozdělte na stejné díly. Jeden kus rozválejte na lehce pomoučeném povrchu tak, abyste vytvořili kolo o tloušťce 4-5 mm, zbytek nechte zatím zabalený v lednici. Do vychladlé bramborové směsi vmíchejte sýr a smetanu, poté ji osolte a hodně opepřete. Náplň také rozdělte na porce a první porci navrstvěte na jednu polovinu těsta, přičemž ponechte 3cm okraj. Okraj potřete rozšlehaným vejcem, druhou polovinu těsta přeložte a přitiskněte, aby se náplň uzavřela. Okraje těsta zmačkejte prsty a položte na papírem vyložený plech. Postup opakujte se zbytkem těsta a náplní. Taštičky potřete rozšlehaným vejcem a propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 25-30 minut dozlatova. Koláčky podávejte teplé z trouby, třeba s nakládanou okurkou.