Roasted garlic, rosemary & cranberry tear & share bread recept ze stránek www.tacos.cz
www.tacos.cz Troubu předehřejte na 200 °C. Odřízněte horní část česnekové palice tak, aby byly vidět stroužky. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte 30-40 minut nebo dokud stroužky lehce nezhnědnou a nezměknou. Vymáčkněte je ze slupek do malé misky a rozmačkejte vidličkou. Odložte stranou a nechte zcela vychladnout. Snižte teplotu trouby na 190 °C a vyložte 23cm dortovou formu s pružinou pergamenem na pečení.
www.tacos.cz Do mísy robotu nebo do velké mísy vyklopte mouky, droždí, cukr, sůl a rozmarýn. Uprostřed udělejte dřevěnou lžící důlek a vlijte do něj rozšlehaná vejce, rostlinný olej, vlažnou vodu a pečený česnek. Hněťte na nízkých otáčkách 6-8 minut nebo ručně 10-12 minut, dokud těsto nebude hladké a vláčné. Pokud je těsto příliš suché, přidejte až 50 ml vody, mělo by být opravdu měkké a hladké.
www.tacos.cz Těsto vložte do lehce naolejované mísy, přikryjte utěrkou a necháte na teplém místě 1-2 hodiny kynout, dokud se jeho velikost téměř nezdvojnásobí. Po vykynutí vymáčknete vzduch, těsto vyklopíte na lehce pomoučněnou plochu a prsty ho vytvarujete do kruhu. Na těsto rozprostřete nahrubo nasekané sušené brusinky a krátce hnětete, dokud se do těsta nezapojí. Přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat. Po této době těsto rozdělte na stejné díly, po dvou na porci, 16-20 na jednu formu. Každý kousek rozválejte do kuličky a naaranžujte do připravené formy. Přikrjyte a nechte znovu 20 minut kynout, dokud se nenafoukne. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte rozmarýnem a pečte 25-30 minut dozlatova. Posypeme mořskou solí, necháme mírně vychladnout a podáváme teplé.