Polévka z uzeného masa
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 1/2 kg uzeného masa, 1/2 mrkev, 1/2 petržel, kousek celeru, 1/2 cibule, 1/2 lžička soli, 3 dkg tuku, 1.15 l vody, nové koření nebo květ, kroupy nebo ovesné vločky, 2 brambory na zmírnění slané chuti
zkopírováno z http://www.tacos.cz Do studené vody dáme vařit uzené maso. Polévku nesolíme, je-li příliš slaná, dáme do ní místo jiné zavářky vařit oškrábané a pokrájené syrové brambory. Necháme ji takto asi hodinu zvolna vařit. Je-li vývar příliš tučný, sebereme svrchu tuk. Teprve po hodině na tuku do zlata osmažíme pokrájenou cibuli spolu s očištěnou a pokrájenou zeleninou a přidáme k polévce. Ta má takto lepší chuť i barvu, než když zeleninu jen vaříme. Pak teprve polévku osolíme a vaříme další hodinu nebo i déle, až je maso měkké. Potom polévku přecedíme, ale zeleninu neodhazujeme, nýbrž také sníme. Slanou chuť můžeme zmírnit též trochou mléka, které přidáme až na konec. Jinak zavařujeme obvykle kroupy nebo ovesné vločky.