Karamelizované cibule
recept ze stránek www.tacos.cz 1 dávka: 4 cibule, 1/2 lžíce másla, 1/2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžička soli
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupané velké žluté cibule nakrájíme na 6 mm kostky. Ve velké pánvi na středně mírném ohni rozpustíme nesolené máslo s olivovým olejem. Přidáme polovinu nakrájené cibule, posypeme solí, přihodíme zbývající nakrájenou cibuli a dosolíme druhou polovinou soli. Volně zakryjeme, snižíme teplotu a dusíme asi 15 minut bez míchání. Když cibule změkne a je sklovitá, sundáme pokličku, zvýšíme teplotu zase na střední, a vaříme za občasného míchání, po dobu 30 až 45 minut, nebo dokud cibule není mahagonově hnědá a krásně nevoní. Necháme úplně vychladnout a použijeme ihned nebo v chladničce ve vzduchotěsné nádobě uchováme po dobu až 5 dnů.