Irské farmářské brambory
Farmer's potatoes
recept ze stránek www.tacos.cz
4 porce: 70 dkg brambor, 1/2 lžíce másla, 17.15 dkg prorostlé slaniny, 1/2 cibule, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1.15 dl smetany, 3 lžíce mléka, 10 dkg tvrdého sýra, 1/2 šalotka
zkopírováno z http://www.tacos.cz Oloupané brambory nakrájené na plátky povaříme ve vodě 5 - 10 minut, aby změkly, potom vodu slejeme. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na pánvi osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s cibulí krájenou na tenké půlměsíčky. Když cibule změkne, směs dosolíme a opepříme. Do vymazané zapékací mísy klademe polovinu brambor. Na ně navrstvíme cibulovou směs a na ni druhou polovinu brambor. Smetanu smícháme s mlékem a zalijeme jí brambory, poklademe povrch tenkými plátky tvrdého irského sýra. Nahoru ještě přijdou tenká kolečka šalotky. Zapékáme asi půl hodiny, než je vše měkké a povrch zlatý.