zkopírováno z http://www.tacos.cz Čočku namočíme na hodinu do vody. Po scezení ji v hrnci zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme asi 1/2 hodiny na mírném ohni. Zatím si připravíme rajčatovou zálivku s česnekem: rajčatovou šťávu smícháme s citrónovou šťávou, rozdrceným česnekem, nasekanou pažitkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme. Jakmile čočka změkne, důkladně ji scedíme a ihned smícháme se zálivkou. Po mírném vychladnutí přidáme další zeleninu: nasekané mladé cibulky i s natí, nasekaná rajčata, najemno nasekané stonky řapíkatého celeru a nasekanou petrželku. Tuto kombinaci je možné libovolně obměňovat podle chuti a stavu zásob.
www.tacos.cz Jde o salát, který lze podávat studený i teplý a je vhdoný například k uzenému.