Bramborový třesenec se sýrem a slaninou
recept ze stránek www.tacos.cz 4 porce: 60 dkg brambor, sůl, 10 dkg hrubé mouky, 12 dkg anglické slaniny, 10 dkg másla nebo rostlinného tuku, 115 dkg tvrdého sýra, zelená petrželka, tuk na vymazání formy
zkopírováno z http://www.tacos.cz Den předem uvařené brambory oloupeme, rozstrouháme a rozložíme volně na vále. Posypeme je solí a hrubou moukou. Těsto netiskneme, pouze rukama nebo dvěma vidličkami lehce promícháme. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, zpola rozškvaříme, škvarečky ocedíme. Přidáme tuk a rozpustíme ho s tukem slaniny. Do vymazané větší koláčové formy nebo pekáčku dáme polovinu bramborové drti, posypeme ji škvarečky slaniny a částí strouhaného sýra. Pokapeme tukem. Dodáme zbytek brambor a posypeme sýrem, petrželkou a hojně pokropíme tukem. Slaný třesenec pečeme dozlatova v troubě. Je výborný se špenátem nebo s hráškem, ale můžeme ho podávat i jako slaný koláč k čaji.