zkopírováno z http://www.tacos.cz Jde o malé těstoviny (asi 2 cm v průměru) z oblasti Apulia, které tvarem připomínají malé ouško, od čehož pochází i jejich jméno
orecchiette [oreki`ete],
orecchio je italsky ucho. Vypadají jako malá kupole s tenčím středem, ohnutými okraji a drsným povrchem, který se dobře váže s omáčkami. Jejich tradiční tvar je dán způsobem výroby, vmáčknutím palce do kousku těsta, krásně je to vidět
na youtube a jak se tím nepárat, nám předvede
teta Stella. Vyrábějí se jen ze semoliny, soli a vody. Někdy se píší ve tvaru
orecciette, v oblasti okolo města Taranto se jim říká
chiancarelle, podobné jim jsou
strascianate, ale ty jsou plošší, ne tak vypouklé.
www.tacos.cz Pocházejí pravděpodobně z Provence, kde se podobný tvar vyskytuje už od středověku, dobře se suší a sušené těstoviny jsou vhodnou zásobou jídla pro námořní cesty. Do Itálie se dostaly kolem roku 1200, kdy v Apulii vládl rod z Anjou. Podávají se se zeleninovými omáčkami, typickým pokrmem je Orecchiette con rapini (rapini je listová zelenina používaná v jižní a čínské kuchyni, lze ji nahradit brokolicí).
recepty:
Orecchiette con rapini
Klobáskové a fenyklové ragú s orecchiette